Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek přinesl dlouho očekávaný déšť, pršet bude i v sobotu

12. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst spadlo výrazně přes 10 mm srážek, ale byly i lokality kde prakticky nepršelo. Pátek přinesl dlouho očekávaný déšť, pršet bude i v sobotu Zdroj fotografie: 123rf.com

Do páteční 23 h napršelo nejvíce na Liberecku a na Šluknovsku. V této oblasti registrovaly srážkoměry úhrny většinou od 20 mm do 34 mm (tolik spadlo v Novém Boru a Stráži pod Ralskem). Zbytek území Čech a západ Moravy se musel spokojit s úhrny převážně od 5 do 15 mm. O něco více srážek se dočkali tam, kde odpoledne a večer prošly přeháňky nebo dokonce nějaká bouřka. Nejméně pršelo na východě Moravy a ve Slezsku, kde úhrny nepřekročily několik málo milimetrů nebo zde nepršelo vůbec.

Ne úplně slabá bouřka se kolem 16 h přehnala přes východní část Prahy - stanice Praha, Kyje zaznamenala při jejím přechodu 14 mm během pouhých 10 minut! Celkový úhrn ale nebyl nijak závratný, protože bouřka rychle ustoupila k jihovýchodu.

V podobném stylu se ponese i sobota - čekáme na většině území déšť nebo přeháňky a opět se nedají vyloučit i lokální bouřky. Intenzita srážek se tak na malých vzdálenostech a v krátkém čase může výrazně měnit. Celkově by mělo spadnout od 5 do 15 mm, ale téměř jistě se opět najdou místa, kde to bude o něco víc, nebo naopak méně.

Od pondělí bude srážek ubývat, měly by se tvořit už jen místní přeháňky. Postupně poroste i teplota vzduchu, která by se koncem příštího týdne mohla opět šplhat ke 30 °C.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024