Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Aljašce naměřili přes 32°C!

8. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz, https://www.ac
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Díky vlně veder naměřili ve městě Anchorage 32,2°C. Na Aljašce naměřili přes 32°C! Zdroj fotografie: 123rf

Jaké počasí si představíte, když se řekne Aljaška? Většina z nás má asi z televize představu spíš zimní krajiny se spoustou sněhu a tuhými mrazy. Málokoho asi napadne Aljaška v létě, kdy se teploty mohou pohybovat nad nulou, a to velmi výrazně.

Právě nyní sužuje Aljašku vlna veder, která sem přinesla teploty ke 30°C. Tato epizoda začala 3. července a je důsledkem rozsáhlé stacionární tlakové výše, jejíž střed se nachází právě nad Aljaškou.

Rekordně vysokou teplotu zaznamenali v pobřežním městě Anchorage, kde 4. července naměřili 32,2°C! Anchorage má zeměpisnou šířku podobnou jako norské město Bergen, kde byla shodou okolností také naměřena jako nejvyšší teplota 32,2°C, a to v červenci 2018. Západní břehy Ameriky však na rozdíl od Evropy neotepluje Golfský proud, proto by zde klima mělo být celkově chladnější.

Je však třeba dodat, že se nejedná o nejvyšší teplotu naměřenou na Aljašce. Podobně vysoká teplota byla naměřena ve městě Juneau v roce 1975,  vnitrozemské Fairbanks zažilo v r. 1919 37,2°C a absolutním rekordem je teplota 37,8°C změřená v roce 1915 ve Fort Yukonu. Konec této vlny veder se očekává až s následujícím víkendem, je tedy možné, že Aljaška zaznamená letos ještě další rekordní teploty.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024