Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západní Evropu čeká extrémní vlna veder

25. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty mohou překročit 40 °C, kde bude nejtepleji? Západní Evropu čeká extrémní vlna veder Zdroj fotografie: 123rf.com

Vlna veder, ktrá začíná trápit Evropu zasáhne nejhůře Francii, Španělsko a některé části Německa a Itálie. Česko bude nejhoršího náporu horkého vzduchu ušetřeno, i tak očekáváme, že na řadě lokalit dosáhne teplota během středy 35 °C.

Saharský vzduch bude do západní Evropy pumpovat tlaková níže, která se bude udržovat západně od španělského pobřeží ve spolupráci s tlakovou výší nad severozápadní a střední Evropou. Mezi těmito útvary vznikne koridor, kterým se africký vzduch dostane daleko na sever. 

Nejvyšší teploty jsou očekávany od středy do pátku s tím, že úplně nejtepleji by mělo být během čtvrtka. V nejhůře zasažené centrální a jižní části Francie budou teploty lokálně dosahovat úrovně pravděpodobně slabě nad 40 °C, některé modely ale naznačují ještě vyšší teploty blížící se 45 °C. Blízko 40 °C se tepoty mohou pohybovat i v severovýchodním Španělsku a v severní Itálii.

Velmi nepříznivé podmínky se očekávají ve městech, kde působením tzv. městského tepelného ostrova budou teploty vysoké dlouho do noci. Značně teplo bude i na horách, například v Pyrenejích může být nad 30 °C i ve výškách kolem 1500 m n. m.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024