Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vedro překonalo rekordy, bouřky byly silné jen někde

16. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximum činilo v sobotu 34,9 °C. Vedro překonalo rekordy, bouřky byly silné jen někde Zdroj fotografie: 123rf V sobtou v Česku vyvrcholila vlna veder, a teploty útočily až na hranici 35 °C, kterou se jim nicméně zdola nepodařilo a nejvyšší maximum bylo o jednu desetinu stupně nižší, ohládila ho Řež u Prahy. Přes 34 °C  bylo i na dalších místech v okolí Prahy a ve městě samotném, padl rovněž klementinský rekord. Rekordy byly překonány na většině českého území, ohlásilo je 127 stanic ze 155 které měří aspoň 30 let. Rekordům ovšem pomohla i trochu náhoda, protože historické zápisy pro 15. červen byly poměrně nízké, oproti okolním kalendářním dnům. Celkově nejsou teploty blížící se 35 °C pro půlku června až tak mimořádné.

Odpoledne se objevily bouřky zvěstící příchod studené fronty, nicméně zdaleka nezasáhly celé území. Lokálně dokázaly být podle očekávání naopak hodně silné, stanice Káraný v Polabí naměřili okolo 19. hodiny přes 30 mm srážek za hodinu. Za celý večer zde spadlo kolem 50 mm. Méně intenzivní, ale déle trvající bouřku zaznamenali před půlnocí v oblasti Moravské Třebové, kde napršelo asi 50 mm za tři hodiny. Říčka Třebůvka dosáhla po půlnoci druhého stupně povodňové aktivity!

Intenzivní bouřky zasáhla předešvím severovýchodní polovinu Čech a přilehlou část Moravy, částečně pak jižní Čechy. Zhruba polovině území se do půlnoci jakékoliv bouřky vyhnuly, nicméně v druhé polovině noci se začal z Německa nasouvat trvalejší déšť a ten se i během neděle postará o to, aby snad celé Česko dostalo aspoň nějakou vláhu. Po deštivém květnu byla první polovina června zase dost suchá, takže je to potřeba.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024