Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Květen byl u nás nejchladnější od vzniku ČR

10. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 6. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Poslední květen, který byl chladnější než letošní zaznamenali klimatologové v roce 1991, ještě před vznikem samostatné České republiky. V seznamu 59 květnů od roku 1961 by byl osmým nejchladnějším. Květen byl u nás nejchladnější od vzniku ČR Zdroj fotografie: 123rf

V posledních letech se často setkáváme s tím, že některý měsíc byl jedním z nejteplejších od počátku měření. Výrazně podprůměrné měsíce se objevují jen výjimečně a to hlavně v chladném období roku, kdy je obecně větší rozkolísanost teplot. Proto asi málokdo čekal, že teploty v květnu zůstanou tak nízko.

Mimořádně chladná byla především první polovina května, v některých dnech dosáhla odchylka od průměru i -7 °C. Je to jako kdybychom se vrátili někam na přelom března a dubna. Za celý měsíc jsme proti aktuálnímu normálu 1981-2010 zaznamenali odchylku -2,3 °C. Ve zmíněném roce 1991 dosáhla tato odchylka dokonce -4,1 °C.

Květen byl nejen chladný, ale i vlhký. V průměru přinesl o 30 % srážek více než je pro tento měsíc typické. Relativně více srážek spadlo na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech, kde se našla místa, kde byl normál překročen i o více než 75 %. Naopak sušší byla západní polovina Čech s úhrny pohybujícími se kolem normálu.

S velkým množstvím srážek a oblačnosti se pojí i méně slunečního svitu, než na jaký jsme na konci jara zvyklí. V průměru chyběla zhruba třetina tohoto množství. Tedy i v tomto ohledu se dramaticky odlišoval od loňského mimořádně teplého a slunečného května.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024