Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve čtvrtek výstraha před bouřkami

5. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve čtvrtek odpoledne postupně od západu hrozí bouřky. Ve čtvrtek výstraha před bouřkami Zdroj fotografie: 123rf

Jak již bylo avizováno, vlivem tlakové níže jihozápadně od nás bude Česko ve čtvrtek čekat přechod studené fronty. Přestože přesné načasování přechodu fronty není zcela jasné, první příznaky lze na západě Čech očekávat již během dopoledne.

Vzhledem k vysokým teplotám posledních dní vydalo ČHMÚ na čtvrtek výstrahu před silnými bouřkami. Výstraha začne platit pro většinu Čech již v jedenáct hodin, ve dvě odpoledne se pak výstraha rozšíří také pro kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Vysočina. Na Moravě a ve Slezsku se vznik silných bouřek předpokládá spíše až ve večerních a nočních hodinách.

Četné lokální bouřky se však v Česku vyskytovaly již ve středu, nejvíc blesků bylo zaznamenáno v Libereckém kraji, na Vysočině, kolem Králického Sněžníku a na hranicích se Slovenskem. Zde také napršelo nejvíce srážek, např. v Bílých Karpatech a Moravskoslezských Beskydech napadlo až 33 mm srážek za šest hodin. Na Bystřičce dokonce vlivem přívalového deště došlo kolem třetí odpoledne k překročení 3. stupně povodňové aktivity, hladina se však již naštěstí pomalu vrací k normálu a brzy klesne pouze na 1. stupeň povodňové aktivity.

Přestože ochlazení ve čtvrtek nebude výrazné, teploty klesnou jen asi o 5°C, bouřek by snad mělo být během pátku již méně a budeme si tak moct užít klidnější víkend.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024