Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S červnem přijde i letní počasí

29. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Chladný a vlhký květen se pomalu blíží ke konci a v sobotu nastává první den meteorologického léta. A vypadá to, že se tím bude řídit i počasí. S červnem přijde i letní počasí Zdroj fotografie: 123rf

Po studené středě se už ve čtvrtek mírně oteplí. Očekáváme maxima 16/20 °C, výjimkou bude východ Moravy a Slezska, kde se oblačnost a déšť zdrží o něco déle a udrží teplotu pod 15 °C. Na zbytku území už očekávejme polojasnou až oblačnou oblohu.

Pokud však brzo vstáváte, připravte se že nejbližší dvě rána mohou být pěkně chladná - v čtvrtek především na území Čech a v pátek v pásu podél českomoravského pomezí. V uvedenýc oblastech může teplota spadnout pod 5 °C, v údolích ještě o trochu níže.

V pátek a v sobotu se už dočkáme příjemných teplot kolem nebo lehce nad 20 °C skoro na celém území. Přeháňky už budou spíš jen ojedinělou záležitostí. Tím ale oteplování rozhodně nekončí! V neděli a v pondělí očekáváme slunečné počasí s teplotami kolem 25 °C.

A zdá se, že letní počasí udrží i na počátku příštího týdne. Nejtepleji se zatím jeví úterý s teplotami do 28 °C. V dalších dnech už asi dorazí více přeháňek, ale teploty zůstanou blízko 25 °C.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024