Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrátí vydatné srážky

26. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Uplynulo sotva několik dní od poslední epizody s vydatnými srážkami a už se chystají další. Zajímá vás jaké úhrny můžeme očekávat? Do Česka se vrátí vydatné srážky Zdroj fotografie: photos.com

Lokální přeháňky nebo i bouřky se objeví pravděpodobně už v pondělí, ale zpočátku jich nebude příliš mnoho. To se bude měnit ve večerních hodinách, kdy srážky budou přibývat a to především na Moravu a na východ Čech. Srážkové úhrny za pondělí očekáváme většinou do 10 mm, ale místa, která trefí silnější déšť nebo dokonce bouřka mohou zaznamenat i kolem 20 mm.

Nejvíce srážek by mělo přinést úterý. Současné modelové prognózy naznačují nejvíce srážek v pásu přibližně od jižních Čech po Krkokoše. Zde by mělo během 24 hodin spadnout většinou 20 až 40 mm, ojediněle i více. Na zbytku území očekáváme srážky kolem 10 - 20 mm. Nezapomínejme však, že přesná předpověď srážkových úhrnů je při těchto situacích velmi složitá a nakonec mohou vydatné srážky zasáhnou i jiné části republiky.

Středeční srážky už by se měly většinou vměstnat do 10 mm, jen ojediněle by mohly tuto hranici překonat. V dalších dnech bude srážek dál ubývat.

Situaci budeme dál sledovat a to především s ohledem na vysoké nasycení povodí na severovýchodě ČR - především v Beskydech, Jeseníkách a Jizerských horách. Zde by i srážky, které by se jinak bez problému vsákly, mohly způsobit opětovné vzestupy hladin řek.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024