Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počátek týdne bude ještě chladný, ale o víkendu se výrazně oteplí!

12. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Letošní květen se snad více odlišovat od toho minulého ani nemohl, mnoho z nás překvapily chladné dny, vítr a déšť. Počátek týdne bude ještě chladný, ale o víkendu se výrazně oteplí! Zdroj fotografie: 123rf

První den nového týdne přinese sice o něco méně srážek, ale teploty zůstanou do 13 °C, v středních Čechách možná do 15 °C. Krátkodobé protrhání oblačnosti, které očekáváme hlavně v Čechách v noci na úterý může opět přinést mrazíky, snad už toto jaro poslední.

Nejstudenější den týdne bude úterý s teplotami 7/11 °C ke kterým se od východu přidá občasný déšť a místy i čerstvý vítr. Četné srážky se objeví i ve středu, teplotu už ale mírně porostou a vyšplhají se na 10/14 °C.

Vzestup teplot bude pokračovat a je otázka, zda se prvních dvacítek dočkáme už v pátek nebo až v sobotu. Předpověď teplot na pátek je momentálně poměrně komplikovaná. V sobotu už by však měla být hranice 20 °C měla být překročena minimálně na polovině území. Na příjemné teploty mezi 20 °C a 25 °C to vypadá i na přelomu tohoto a příštího týdne. I když srážek bude o víkendu ubývat, stále se lokální přeháňky, případně odpolední bouřky mohou objevit.

I když počasí uplynulých týdnů nemuselo být každému příjemné, určitě pomohlo zmírnit aspoň povrchové sucho a příroda se mohla nadechnout před přicházejícím létem.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024