Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Padaly teplotní rekordy, zítra se mohou vyskytnout bouřky

25. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes maximální teploty přesáhly 25°C i mimo Plzeň, zítřejší studená fronta však přinese příznivé podmínky pro bouřky. Padaly teplotní rekordy, zítra se mohou vyskytnout bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Teploty v České republice dnes ovlivňoval teplý jižní vzduch, který se k nám nasouval po přední straně tlakové níže nad Britskými ostrovy. Teploty v celé zemi tak byly nadprůměrně vysoké a dokonce i v nejvyšších polohách přesáhly 13°C.

Nejtepleji bylo dnes ve východních a severních Čechách, v Hradci Králové a Doksanech se totiž teplota dostala přes 27°C. Celkově byla na více než 10 % stanicích v Česku pro dnešní den změřena rekordně vysoká teplota, a to např. v Dobřichovicích, Českých Budějovicích či Praze, Komořanech. Překonány tak byly převážně rekordy z let 1962 či 2013. Teplo však bylo skutečně v celé zemi, maximální teploty přesahovaly 24°C téměř ve všech krajských městech i v okolních oblastech. Chladnější byla Jihlava díky vyšší nadmořské výšce.

Studená fronta, která by se měla v Čechách objevit zítra odpoledne, přinese nejen výrazné ochlazení (až o 10°C), ale také dlouho očekávané srážky. Nejvíc deště čekáme v podhůří Krušných hor, Jizerských hor a Šumavy, naopak na Moravě se mohou vyskytovat i místa zcela bez deště.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024