Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Alpách napadl více než metr sněhu za dva dny!

5. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 4. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Týká se to zejména pomezí Francie, Itálie a Švýcarska V Alpách napadl více než metr sněhu za dva dny! Zdroj fotografie: 123rf Vůbec nevadí, že už máme duben, tlaková níže propadlá do západní Evropy se postarala o velkolepý návrat zimy do vyšších horských poloh v západní polovině Alp. Velmi intenzivní sněžení během středy a čtvrtka přineslo až 80 cm sněhu za 24 hodin a přes 1 metr sněhu za 48 hodin a to do nadmořských výšem nad 2000 metrů nad mořem. Takto vysoké přívaly sněhu byly zaznamenány hlavně ve Francii a ve Švýcarsku, a to v příhraniční oblasti s Itálií. 

V oblasti bylo dočasně bez elektřiny až 50 tisíc domácností byl vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Ve vyšších polohách Alp je na určitých místech už více než 5 metrů sněhu. Tak velké přívaly nejsou v dubnu úplně obvyklé. Způsobila je tlaková níže, která se dostala do západní Evropy a nyní se posouvá k východu. S tím se i nyní v pátek sněžení přesunulo do východní poloviny Alp, tedy rakouských, ale zde už není tak intenzivní.

Současně se nyní v Alpách už otepluje a sníh v polohách kolem 2000 metrů začíná odtávat. Na povodně to naštěstí nevypadá - alpské řeky jsou na jarní tání připravené, mají velmi kapacitní koryta. Navíc s ohledem na velké výškové rozdíly se nestává, že by sníh odtával na velké ploše současně, tání se posouvá z nižších poloh do vyšších.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024