Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dočkáme se prvního letního dne?

13. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 3. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvyšší nedělní teploty 20°C. Dočkáme se prvního letního dne? Zdroj fotografie: 123rf

Teploty v České republice již letos překročily 20°C, takové situace však zatím vždy byly spojeny se silným větrem, a pocitová teplota tudíž byla většinou mnohem níž. Tento víkend bychom se však již konečně mohli dočkat skutečně teplého počasí.

O víkendu by totiž naše území mělo být pod vlivem rozsáhlé oblasti vysokého tlaku vzduchu, která se k nám nasune od jihozápadu během noci z pátku na sobotu. Nejvyšší denní teploty však lze očekávat až v neděli, provázené navíc pouze slabým jižním větrem.

Maximální nedělní teplota je zatím předpovídána na 20°C  ve východní části Středočeského kraje, modely však mají poměrně velký rozptyl a hodnota také den ode dne roste. Je proto možné, že se nakonec někde v Česku v neděli dočkají prvního letního dne – tedy dne, kdy teplota překročí 25°C. 

Než však nastane teplý víkend, musíme ještě vydržet snad už poslední březnovou výstrahu na silný vítr, která je aktuálně vydána na čtvrtek 14.3., spojenou zejména s přechodem okluzní fronty od severozápadu.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024