Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktuální počasí povede k většímu znečištění

15. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 2. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Můžeme se už nyní pokusit emitovat méně nečistot do ovzduší. Aktuální počasí povede k většímu znečištění Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Slunečné počasí, které nyní prožíváme, má i své stinné stránky. V centru tlakové výše je silně omezen transport veškerých částic směrem vzhůru a tím se u země kumuluje čím dál tím více znečištění. Jeho odstranění by samozřejmě mohly zajistit srážky, ale ty při vlivu takto silné tlakové výše rozhodně nehrozí. Vůbec nejhorší situaci lze očekávat v místech, kde se vyskytne nízká oblačnost, neboť ta je indikátorem teplotní inverze zapříčiňující velmi špatné rozptylové podmínky. Sledujte aktuální znečištění ovzduší.

Zatím je kvalita ovzduší ještě celkem slušná a i ve velkých městech spadá maximálně do třetí z šesti kategorií (slovní označení „uspokojivá kvalita ovzduší“). Na základě předpovědi počasí se ale dá očekávat, že to tak bohužel nezůstane a v nadcházejících dnech budeme dýchat nečistot podstatně více.

Postupné přibývání znečištění je zcela zjevně vidět už nyní na koncentracích polétavého prachu. V pondělí byly ještě až na výjimky do 20 mikrogramů na metr krychlový, ale ve čtvrtek už se v okolí měst pohybovaly mezi 20 a 35 mikrogramy, na Ostravsku se tlačily i výše.

Vzhledem k délce trvání vlivu tlakové výše je docela možné, že bude v některých oblastech vyhlášena smogová situace nabádající nás k tomu, abychom nespalovali odpad, omezili ježdění autem a dávali také pozor na své zdraví. Opatření spojená se snižováním emisí ale můžeme učinit už teď, abychom smogové situaci předešli nebo ji alespoň zmírnili.



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024