Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Konečně teplotně normální měsíc!

11. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 2. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Leden 2019 byl jen o 0,2 °C teplejší než normál. Konečně teplotně normální měsíc! Zdroj fotografie: 123rf.com

Po šňůře devíti teplotně velmi nadprůměrných měsíců (s odchylkou od dlouhodobého průměru +1,4 °C a více) přišel konečně jeden normální! Průměrná teplota byla letos v lednu -1,8 °C, díky čemuž byl tento měsíc naprosto srovnatelný s normálem 1981 – 2010, jehož hodnota činí -2,0 °C.
Jako drobnou zajímavost uveďme, že teplota letošní ledna byla v absolutní hodnotě stejná jako toho loňského – jen ovšem měla opačné znaménko (leden 2018: +1,8 °C).

První polovina letošního ledna byla ještě většinou mírně nadprůměrná, i když teploty v jednotlivých dnech docela kolísaly. Výrazně chladné počasí panovalo až od 19. do 25. ledna, kdy byly občas teploty i více než 4 °C pod normálem. Úplně nejchladněji bylo 19. 1. na stanici Kvilda-Perla, Jezerní slať, kde teplota klesla na -32,4 °C, a nejvyšší teplota byla naměřena 17. 1. v Dyjákovicích, a to 11,4 °C.

Srážkově byl leden 2019 nadprůměrný, což je vlastně při aktuální převaze suchých měsíců také veskrze pozitivní zpráva. Napršelo nebo nasněžilo 136 % normálu, přičemž srážkově bohatší byla první polovina ledna. Dostatek srážek byl patrný také z výšky sněhové pokrývky, která na horách úctyhodně rostla a na dvou místech dokonce překonala hranici dvou metrů: Labská bouda až 235 cm, Lysá hora až 225 cm.

Únor se zatím tváří, že by také mohl skončit jako přibližně teplotně průměrný měsíc. Uvidíme ale, jak s tímto odhadem zamává chystané oteplení ve druhé polovině tohoto týdne. Srážkově se únor očekává srovnatelný s normálem.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024