Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přinese oteplení až k +10 °C

6. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude ale větší oblačnost a občas i srážky Víkend přinese oteplení až k +10 °C Zdroj fotografie: 123rf Po několika dnech, kdy převážně zasněžené Česko eviduje poměrně silné noční mrazy, se k nám chystá výraznější oteplení. Projevuje se vlastně už ve čtvrtek, kdy se teploty poprvé v tomto týdnu odvážněji odpoutají od bodu mrazu směrem nahoru. V jižní části republiky mají místy dosáhnout až na +5 °C. V pátek se na jihu Moravy mohou dočkat až +8 °C, většina území se bude muset spokojit s rozmezím +2/+6 °C. Teploty se lokálně budou citelně lišit v závislosti na rychlosti rozpuštění stávající místní inverzní vrstvy.  V noci ze čtvrtka na pátek se v Čechách místy objeví i sněžení postupně přecházející v déšť.

Naplno se oteplení ukáže o víkendových dnech. V teplém sektoru tlakové níže čekáme spíše velkou oblačnost a i možné slabší dešťové srážky, nicméně denní teploty se budou v sobotu sunout maximálně až na +9 °C a v neděli ještě o ždibec víc na +10 °C. Obleva tak dorazí i na hory. Celkový dojem z oteplení bude pokažen čerstvějším až silným jihozápadním větrem. Poměrně vysoké budou i noční teploty. Není to ale na únor nic neobvyklého, v minulých letech byly v této části zimy i vyšší teploty. 

A hned zkraje příštho týdne očekáváme naopak přechod studené fronty s výrazném ochlazením. Maxima v pondělí už vystoupí pouze do +6 °C a v úterý pak jen na +0/+4 °C, to s doprovodem v úterý už výhradně sněhových přeháněk. Jak dlouho se toto ochlazení následně udrží, je ještě nejisté. Každopádně by však mělo doplnit sněhovou pokrývku, která na horách odtaje během víkendu.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024