Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na víkend se oteplí

10. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty porostou dokonce i v noci z pátku na sobotu. Na víkend se oteplí Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Příliv studeného vzduchu na naše území bude brzy ukončen. V pátek bude přes Českou republiku od západu procházet teplá fronta, která bude dokonce tak silná, že se bude oteplovat i během nočních hodin, což rozhodně není běžné! Teploty pak zůstanou vyšší během celého víkendu, ale nepříjemné bude pokračující větší množství srážek, u kterých navíc v nížinách dojde z přechodu sněžení do deště.

Oblačnost bude ve všech dnech velká a budeme rádi, když alespoň občas zahlédneme sluníčko. Největší šanci má v pátek dopoledne před příchodem fronty. Srážky se pak díky jejímu vlivu začnou objevovat v pátek kolem poledne na severozápadě Čech a postupovat budou napříč celým územím až na východ Moravy a Slezska.

V sobotu přes den čekáme jen místní přeháňky, ale večer se k nám opět od severozápadu dostane další pásmo srážek, které do nedělního rána postihne celou republiku. Na srážky velmi bohatá pak bude i samotná neděle, kdy se budou s kratšími či trochu delšími pauzami srážky vyskytovat po celý den.

A jak to tedy konkrétně bude s předestřenými vyššími teplotami? V pátek v době běžného výskytu denních maxim (14. - 15. hodina) se ještě budou pohybovat mezi -4 a 0 °C, ale během pozdějších hodin budou stoupat a v noci proto bude zhruba o 2 až 3 stupně tepleji. Sobotní denní teploty pak čekáme většinou nad nulou mezi 0 a 4 °C (z čehož plynou srážky v podobě deště v polohách zhruba do 500 m) a v neděli dokonce mezi 2 a 6 °C (sněžení až nad 700 m).



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024