Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Minimálně rána stále mrazivá – jak se bránit?

15. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplé oblečení a vitamíny rozhodně pomůžou. Minimálně rána stále mrazivá – jak se bránit? Zdroj fotografie: 123rf.com

Aktuální dny jsou poměrně chladné a ani nadcházející oteplení tento obecný ráz příliš nezmění. Denní maxima se sice budou v těch nejteplejších oblastech sahat nad nulu, ale rána budou stále mrazivá. V neděli čekáme ranní minima kolem -5 °C, v pozdějších dnech pak kolem -3 °C. Ale je to v pořádku – taková má zima být.

Chladné počasí bohužel příliš nesvědčí lidskému organismu a naše těla jsou proto více náchylná k tomu, aby se na nich projevila nějaká nemoc. Nejvíce ohrožení jsou ti, kteří již určité problémy mají. Uvádí se, že do rizikové skupiny patří zejména osoby s vysokým krevním tlakem a s aginou pectoris.

Nemocím se samozřejmě dá částečně předcházet. Tělu především nesvědčí rychlé změny teplot a není proto vhodné mít doma příliš přetopeno, aby nebyl vstup do venkovních mrazů až takovým šokem. A když už z tepla do zimy odcházíme, je zcela nezbytné vybavit se dostatečnou vrstvou oblečení, do čehož bezpochyby patří i čepice! Rozhodně se také hodí zvýšit přísun vitamínů, chladné nápoje nahradit čaji a nepřehánět to s alkoholem, který imunitu rozhodně neposílí a i když se někdy zdá, že zahřívá, ve finále je opak pravdou.

A co dělat, když už na nás něco leze? Nejlépe samozřejmě zůstat doma v teple, dopovat se vitamíny a prohřívat čajem (na kašel ideálně bylinkovým, na nachlazení zázvorovým s citrónem).



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024