Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend stále mrazivý

13. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněžení ale nakonec jenom místní. Víkend stále mrazivý Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Počasí o víkendu bude stále ukázkově zimní, čímž myslíme hlavně to, že teploty přes den nebudou příliš ochotně stoupat nad 0 °C. Denní maxima se budou nejčastěji pohybovat mezi -4 a 0 °C a přes noc budou teploty klesat na -2 až -6 °C, při nočním vyjasnění až na -10 °C.

Zatímco předpověď teplot je poměrně zřejmá, horší je to pro víkend s předpovídáním oblačnosti a srážek. Sobota bude spíše s větší oblačností, ale v Polabí a na západě Čech může být přechodně i zcela jasno. Více oblačnosti by mělo být na východě, kde navíc může i slabě sněžit. Na pravděpodobnosti těchto srážek se ale modely příliš neshodují.

V neděli bude oblačnost zpočátku menší (kromě severovýchodu) a během dne by se pak mělo od západu zatahovat. Toto přibývání frontální oblačnosti je celkem jisté, ale velké nejasnosti panují ohledně toho, kolik se s frontou dostaví srážek. Původně to vypadalo na srážky minimálně na celém území Čech, nyní už se ale zdá, že i v západních Čechách bude fronta dost rozpadlá a srážky tedy slabé a pouze místní. Na Moravě a ve Slezsku by nicméně měly být jen výjimečné.

Abychom to tedy shrnuli: Víkend bude rozhodně chladný, ale sněhových závějí se bát nemusíme. A některá místa se nejspíš dočkají i sluníčka!



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024