Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před námi teplejší deštivé dny, příští týden ale mráz

4. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mikulášové a čerti však nezmoknou Před námi teplejší deštivé dny, příští týden ale mráz Zdroj fotografie: 123rf Úvod prosince se nesl ve znamení oteplení a deště, v čemž budou příští dny více méně pokračovat. S výjímkou středy, která nabídne dočasné vyjasnění oblohy a snížení teplot. Maxima čekáme jen v rozmezí 1/5 °C i při slunečném dnu, jenže prosincové slunce je slabé. Milulášové budou chodit při teplotách už kleajících k nule, nicméně nehrozí, že by zmokli.  

Od čtvrtka do konce týdne čekáme zase deštivé a teplejší počasí. Déšť se může objevit v každém z těchto dnů, ale asi se neobjeví každý den - přesné načasování se může ještě lehce změnit. Nejvíce srážek očekávají modely v noci z pátka na sobotu, což by mělo být doprovázeno i ochlazením a srážky by na horách přešly ve sněhové.

Denní teploty čekáme ve čtvrtek ještě zpočátku nízké a v Čechách během dne rostoucí - ve čtvrtek ráno začneme s mrazem a během dne se v Čechách teploty postupně navýší, aby večer dosáhly na +6 °C, na Moravě bude růst teplopt trochu zaostávat. V pátek by se maxima měla dostat na +10 °C nebo i víc, v sobotu a v neděli je čekáme zase kolem +5 °C. Hodně se to ale může lokálně lišit, jak je v tuto část roku typické.

A příští týden? Na jeho počátku se modely už shodují na vpádu chladného vzduchu, který by měl znamenat příchod mrazů. Těch nočních určitě, s velkou pravděpodobností se pak dočkáme i mrazů celodenních. Přesnou sílu ochlazení bude třeba ještě upřesnit. Srážek čekáme příští týden méně, nicméně nějaké být mohou a byly by už určitě sněhové i v nižších polohách. Na horách se pak už začne budovat výraznější a trvalejší sněhová pokrývka.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024