Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty poletí až nad 10 °C

30. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Územní rozdíly ale budou zpočátku velké. Teploty poletí až nad 10 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Do střední Evropy začne v nejbližších dnech proudit západní vítr, který sem přinese teplý mořský vzduch. V České republice to povede k oteplení až o 10 °C a dokonce ani rána už nebudou mrazivá. Oteplení se ale nejprve bude projevovat v Čechách a teprve v neděli se bude dostávat i na Moravu a do Slezska.

V Čechách se nicméně začnou teploty zvyšovat už v sobotu, kdy zde čekáme denní maxima mezi 0 a 4 °C, což je oproti aktuálním -2 až 2 °C přece jenom pokrok. V neděli pak počítáme s odpoledními teplotami kolem 3 až 7 °C a v pondělí a v úterý dokonce kolem 8 až 12 °C!

Na Moravě a ve Slezsku bude situace jiná. Tam bude ještě i v sobotu stále pod nulou a teprve v neděli se denní maxima zvednou kousek nad ni (přibližně na -1 až +3 °C). Pondělí tam pak bude z hlediska teplot podobné neděli v Čechách, i když možná o něco chladnější (2 až 6 °C). Teprve v úterý se tamější teploty vyrovnají s těmi v Čechách a budou se pohybovat rovněž kolem 10 °C.

Co se týká nočních a ranních mrazů, tak těch se Čechy zbaví v neděli nebo v pondělí (záleží i na reliéfu krajiny) a Morava a Slezsko o den později.

Jaké teploty budou panovat od středy, je zatím hodně nejasné. Spíše to ale vypadá, že půjdou o něco dolů.

Dodejme ještě, že uvedené rozdělení území na Čechy, Moravu a Slezsko nebude až tak striktní a na západě Moravy a Slezska tedy obecně bude o něco tepleji než v jejich zbývajících částech a stejně tak východ Čech bude chladnější než západ.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024