Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Ostravsku špatná kvalita ovzduší

29. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spolehlivé zlepšení nastane až v pondělí. Na Ostravsku špatná kvalita ovzduší Zdroj fotografie: 123rf

Za poslední dny se na území České republiky zhoršila kvalita ovzduší. Díky vlivu tlakové výše byly v atmosféře potlačovány výstupné pohyby, které by znečištění transportovaly do vyšších vrstev, a protože chyběly také srážky, nemohly být znečišťující látky ani vymývány a ukládány do půdy.

Nejhorší situace panovala ve středu, kdy byly prakticky na celém území velmi vysoké koncentrace polétavého prachu, který se usazuje v dýchacích cestách a může být příčinou jejich chorob. Během čtvrtka se nicméně ovzduší přece jen trochu čistilo (zřejmě kvůli zesílení větru), ale na málo větrném Ostravsku zůstaly koncentrace stále v hodnotách, díky kterým zde celková kvalita ovzduší spadá do kategorie „špatná“. A velké zlepšení situace nezaznamenala ani oblast Mostecké pánve.

Na Mostecku se nečistoty z ovzduší vymyjí už v pátek odpoledne, kdy sem dorazí sněžení nebo mrznoucí déšť, který je spolehlivě vychytá. Na Ostravsko ovšem pořádné srážky dorazí nejspíš až v pondělí (do té doby mají i občasné srážky jen menší šanci) a horší kvalita ovzduší zde bude pokračovat. Pomine ale alespoň vliv tlakové výše a prach bude přeci jen o něco lépe rozptylován do vyšších vrstev.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024