Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zimní počasí stále v nedohlednu...

6. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 11. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Martin na bílém koni rozhodně nepřijede Zimní počasí stále v nedohlednu... Zdroj fotografie: 123rf Sníh, který v říjnu napadl v západní polovině republiky, vzal už dávno za své. A další nepřijde ani na svatého Martina, ani v celém dalším týdnu. Výhled do 18. listopadu hovoří vcelku jednoznačně a sebejistě o pokračování teplého jižního až jihozápadního proudění ve větší části Evropy, včetně té střední. Náznaky zimy nehrozí ani horách, naopak zde mají šanci i na vyšší teploty díky očekávané inverzní oblačnosti.

Nebude každý den stejný - lišit se budou hlavně množstvím oblačnosti. Některé dny bude spíše slunečné, jako třeba hned tato středa, jiné zase spíše zatažené inverzí. Srážek bude ovšem hodně málo a předpokládáme je snad jen v neděli na Martina v ranních a dopoledních hodinách, kdy přejde slabá fronta. Půjde výhradně o déšť i v těch nejvyšších poloháh. Teploty se budou stále pohybovat kolem +15 °C v nižších polohách a i v těch nejvyšších horských očekáváme kolem +5 °C nebo i více. To platí až do zmíněného 18. listopadu.

Dopředu se těžko předpovídá, které dny budou slunečnější a které s větším podílem inverzní oblačnosti. Přesněji to vždy víme až tak dva dny předem, na které dohlédnou lokální modely vycvičené na předpovídání inverzní oblačnosti. Obecně se v listopadu už nedá čekat souvislá řada slunečných dní a nejinak tomu bude i tentokrát. Dá se říct, že z hlediska příjemnosti k pobytu venku bude nejbližší období tím nepříznivějším, co může listopad nabídnout.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024