Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víc než půl roku mimořádně teplého počasí je u konce

22. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Období od dubna do září bylo nejteplejší v českých dějinách Víc než půl roku mimořádně teplého počasí je u konce Zdroj fotografie: 123rf.com Byl začátek dubna a Česko se skoro ze dne na den probudilo do takřka letního počasí. Málokdo asi čekal, že nadprůměrné teploty vydrží jen s malými přestávkami až za polovinu října. Je to samozřejmě trochu zjednodušený pohled - hlavně na přelomu září a října už byly teploty po několik dní zřetelně pod průměrem, ale pak se zase vrátily na mimořádně vysoké hodnoty. Pár takových chladnějších dnů se odehrálo i na konci června. 

Období teplého půlroku - duben až září - se stalo vůbec nejteplejším v historii měření, a to velice výrazně. V závisloti na místě došlo k překonání rekordu o zhruba 0,7 °C, což je na tak dlouhé období hodně, obvykle jsou rekordky překonávány o jednu nebo dvě desetiny stupně. A to nemluvíme o tom, že i dosavadní průběh října byl velice teplý, navzdory několika chladnějším dnům na jeho začátku. 

Momentálně ale stojíme u konce teplého období. Dochází k výrazné představbě atmosférického proudění nad Evropou, a modely se shodují, že v závěru měsíce už dojde k poklesu teplot hluboko pod průměr. Je sice předčasné hovořit o tom, že by teď bylo chladnější období trvalejší, ale je to vysoce pravděpodobné. Nic zkrátka nemůže trvat věčně, a půlroku nadprůměrných teplot bylo v našich zeměpisných podmínkách až dost!



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024