Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Babí léto vydrží nejspíš do úterý

10. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Oblačnost by mohla být většinou nulová Babí léto vydrží nejspíš do úterý Zdroj fotografie: 123rf.com V posledních dnech nás v Česku místy postihla ranní nízká inverzní oblačnost - v pondělí skoro všude, v úterý na polovině území, ve středu už jen na jihozápadě Čech. A tenhle příjemný trend bude pokračovat - od čtvrtka by se už inverzní oblačnost vůbec vyskytovat nemohla. Což znamená jasnou oblohu v celé Česku od rána do večera! A takhle jednoduché je to s předpovědí až do konce týdne a dokonce i na první dny týdne příštího, konkrétně do úterý včetně.

Teploty se budou v denních maximech pohybovat kolem 20 °C. Ve čtvrtek a pátek budou nejvyšší, kdy se dvacítka bude mírně překračovat. O víkendu a v prvních dnech příštího týdne budeme už jen kolem těch dvaceti. Nějaké ranní mlhy budou přece jen možné, a to by pak přibrzdilo i teploty - obecně s tím však moc nepočítáme. Jde o zcela typické počasí babího léta. 

A co dál? Od středy příštího týdne to vypadá na příchod frontálního systému, který by přinesl oblačnost, srážky i ochlazení. Zatím to nevypadá, že by ochlazení mělo být prudké, ani že by srážek mělo být nějak moc. Teploty zůstanou výše, než byly na začátku měsíce při vpádu studeného vzduchu - tedy budou aspoň kolem 15 °C přes den. Žádný další sníh do hor zatím nečekáme, spíš pohodový podzim.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024