Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silný hurikán míří na Floridu

9. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude asi nejsilnější od roku 2005 Silný hurikán míří na Floridu Zdroj fotografie: NOAA, Eumetsat Spojené státy se znovu bojí silného hurikánu, tentokrát pojmenovaného jako Michael a vzniklého v Karibském moři. Hurikán vznikl prakticky až v posledních dvou dnech, při svém zesilování částečně zasáhla západ Kuby, ale to byl teprve začátek. V průběhu úterý zesílil již v Mexickém zálivu až na kategorii 3, což je už silný, nebo také obří hurikán. A v této síle zřejmě zasáhne ve středu pobřeží Floridy. Konkrétně část Panhandle, což je území mimo poloostrov na severozápadě státu Florida.

V této oblasti zažili podobně silný hurikán naposledy před 13 lety. Hrozí tak zase velké škody i ztráty na životech. Ve srovnání s působením hurikánu Florence před necelým měsícem mají obyvatelé tentokrát mnohem méně času na přípravu a případnou evakuaci. Florence putoval přes široký Atlantik mnoho dní, ale Michael to má přes Mexický záliv podstatně kratší cestu. Tentokrát hrozí nejen povodně, ale i samotný hlavní projev hurikánu což je silný vítr.

I když se jedná o druhý nebezpečný hurikán pro území USA za poslední měsíc, letošní sezona zatím není nijak mimořádná, je třeba i slabší než ta loňská. A na tom se asi již mnoho nezmění, protože období s tradičně nejsilnějšími hurikány už se chýlí ke konci (připadá na konec srpna a září, v říjnu už hurikánová aktivita spíše klesá). Jelikož hurikány pokaždé zasáhnou jiné části USA, tak je to pro tamní obyvatele stále mimořádná událost na kterou nejsou zase až tak moc zvyklí, přestože se může zdát, že v médiích se o hurikánech v USA mluví často.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024