Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Řecko míří medikán

28. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Není tak silný jako hurikány, ale nebezpečí představuje Na Řecko míří medikán Zdroj fotografie: NOAA I ve Středozemním moři se může vytvořit tlaková níže, která připomíná hurikány známé z oblasti Karibiku. Přece jen moře není tak teplé jako Atlantický oceán u rovníku, takže jde o trochu slabší meteorologický jev. Právě v těchto dnech se tak stalo, v Lybijském moři, v oblasti ostrova Malta. Jedná se hlubokou tlakovou níži, která se nyní prohlubuje a vydává se na cestu do Řecka, odkud zamíří nad pomezí Turecka a Bulharska. To vše ještě během víkednu.

Předzvěstí pro Řeky se staly už nyní působící silné bouřky, které přejdou v trvalý déšť. Ten by měl nejvíce ovlivnit poloostrov Peloponéz, kde má v souhrnu spadnou až 200 mm srážek, není vyloučeno, že to bude lokálně i více. A to už je opravdu hodně, takže velké povodně jsou nasnadě. Současně povane i silný vítr až 130 km/hod., což je na řecké poměry hodně silný vítr. Srážky však mohou způsobit větší škody.  Týká se to i oblasti kolem Athén. Pršet bude na všech oblíbených řeckých ostrovech, ale ne v té nejsilnější podobě.

Hluboké tlakové níže se občas ve Středomoří objeví, díky teplé vodě jsou hodně nasáklé srážkami. Častěji směřují nad Balkán, odkud pak postupují do Maďarska a okolí. Nyní tedy bude trasa tohoto medikánu, jak se těmto jevům přezdívá, vedena přes Řecko do Černého moře. Nejčastější výskyt těchto hlubokých tlakových níží je od září do listopadu, takže z tohoto pohledu se jedná o výskyt v běžném období. Tenhle medikán je ale docela silný a na družicových snímcích se hodně podobá slabším hurikánům, známým z Karibiku.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024