Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V noci na pondělí déšť a silný vítr

23. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 9. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vítr může v nárazech dosahovat až 30 m/s. V noci na pondělí déšť a silný vítr Zdroj fotografie: 123rf.com

Přes Českou republiku bude v nejbližších hodinách procházet výrazná tlaková níže spojená s frontálním systémem. Nejvíce se bude projevovat v noci z neděle na pondělí, kdy se objeví srážky, silný vítr i netradiční změny teplot.

Občasný déšť se bude vyskytovat už během celého nedělního dne, ale lokalizovaný bude zejména na Čechy a dokonce i na jihu Čech hrozí spíše jen dopoledne. Večer k nám ale začne od západu pronikat vydatný trvalý déšť, který zasáhne celé území. V pondělí už zase bude srážek od západu ubývat a částečně se bude protrhávat i oblačnost.

Společně s deštěm dorazí na naše území také silný vítr. Jeho rychlosti čekáme v noci z neděle na pondělí mezi 8 a 13 m/s a v nárazech 20 až 30 m/s. Při této síle větru už může docházet k lámání větví stromů nebo borcení a padání chatrných částí starých domů (střešní krytina, okapy apod.). Ztížené může být také řízení auta, které může být při vyšších rychlostech větru hůře ovladatelné.

Obzvláště zajímavé budou ovšem teploty, a to zejména na východě. Tam totiž bude v neděli přes den  jen kolem 15 °C a teprve asi v 10 večer se oteplí až k 20 °C. Obdobně tomu bude i jinde v republice (že zde maximální denní teploty nastanou až večer), ale tak jako na východě tato anomálie výrazná nebude.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024