Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Třicítky padat budou

18. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Určitě to pozmění i některé rekordy, spíše ale jen ty pro daný den. Třicítky padat budou Zdroj fotografie: 123rf

K evropským břehům postupně doputoval pozůstatek hurikánu Helene, který se vyvinul v Atlantiku jižně od Kapverd a obloukem se dostal až k Britským ostrovům, kde se zapojil do místní cirkulace. Cestou samozřejmě slábnul, protože vody více na severu už neměly dostatečnou teplotu na to, aby jej živily. I tak je ale tlaková níže, která se z něj vyvinula, poměrně hluboká a její projevy jsou výrazné.

K nám kolem ní například v tomto týdnu proudí velmi teplý vzduch od jihu a my se tedy můžeme i po půlce září těšit z letních teplot. Už v pondělí teploty v nížinách většinou stoupaly nad 25 °C a v úterý se dokonce lokálně vyhouply i nad 29 °C. V dalších dnech bude příliv teplého vzduchu ještě sílit a ve čtvrtek, nejpozději v pátek už tropické třicítky určitě padnou. Příliš vysoko přes tuto hranici ale zase teploty nepůjdou. V pátek je obecně očekáváme kolem 26 až 30 °C.

Tropické teploty uprostřed září jsou sice poměrně vzácné, ale třeba jednou za deset let se vyskytnou. Konkrétně na stanici Praha-Libuš byl tropický den nejpozději zaznamenán 21. 9. 2003, kdy zde teplota vystoupila na 31,0 °C. Ještě mimořádněji na této stanici ale bylo 17. 9. 2015, kdy se teplota dostala na úžasných 33,2 °C.

Překonávání teplotních rekordů pro dané dny tedy určitě očekáváme, ale na rekordy pro celý měsíc září se nejspíš příliš četně nesáhne.



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024