Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Horko se ještě vrátí, i když už slabší

15. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 8. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty blízko třicítce čekáme minimálně další týden Horko se ještě vrátí, i když už slabší Zdroj fotografie: 123rf.com Současné mírné ochlazení rozhodně neznamená, že s horkým počasím je definitivní konec. Výhled modelů na další dny a týdny ukazuje, že teploty dosahující v odpoledních hodinách ke 30 °C nastoupí znovu od tohoto pátku a potrvají zřejmě až do 24. srpna. K tomu stále málo oblačnosti a téměř žádné srážky. Jediné hrozí v sobotu, ale je to jen malá pravděpodobnost přeháněk a i pokud budou, tak ne moc silné.

Do 20. srpna, tedy do pondělí, se modely vysoce shodují, že denní teploty budou lehce pod 30 °C s převažujícími slunečnými dny. Pak nastává trochu nejistoty - většina modelů odhaduje, že od 21. do 24. srpna dojde ještě k mírnému oteplení až na 32 °C. Nezdá se však, že by ještě bylo dosaženo hodnot z minulého týdne a pondělí, kdy teploty dosahovaly až na 35 °C.

Malé množství modelů předpovídá už na nějaký z těchto dnů příchod ochlazení. Většina modelů naznačuje ochlazení až v sobotu 25. srpna. Toto ochlazení by patrně již bylo spojené s většími srážkami. Ohledně dalšího víkendu 25.-26. srpna tedy z hlediska počasí máme nyní zprávy, že bude spíš deštivý a již chladný (kolem 20 °C).

Obecně poslední srpnový týden se jeví jako spíš studenější, s poklesem teplot do rozmezí 18 až 24 °C. Samozřejmě je to už delší horizont předpovědi a může dojít ke změně. Obecně jen platí, že konec srpna už přináší z logiky věci zřetelně větší projevy blížícího se podzimu. Slabší slunce už nepouští teploty tak vysoko, navíc proudění v atmosféře se oživuje a je větší hrozba propadu studeného vzduchu od severu.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024