Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Že by se začátek léta inspiroval začátkem jara?

23. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výkyvy teplot jsou obdobně výrazné. Že by se začátek léta inspiroval začátkem jara? Zdroj fotografie: 123rf

Možná si ještě pamatujete, jak to bylo s teplotami letos v březnu. Celkově byl tento měsíc značně podprůměrný, ale jednotlivé týdny se od sebe velmi lišily. První březnový týden byl ještě zimní s maximálními teplotami četně pod bodem mrazu, ale hned ve druhém týdnu se začalo oteplovat, a to až k 15 °C. Třetí týden měl ovšem klesající tendenci teplot a chvíli před jarní rovnodenností (tedy začátkem astronomického jara) bylo opět kolem nuly a i do nížin se vrátil sníh. Definitivně oteplovat se začalo zase až po rovnodennosti.

Začátek léta (tedy letošní červen) si z letošního března docela vzal příklad, byť byl celý sled mírně odlišný a obecně převažovaly teplé až velmi teplé dny, které byly přerušovány jen kratšími vpády studeného vzduchu.

První z nich začal v pondělí 11. 6. a trval do čtvrtka 14. 6., kdy se z hodnot kolem 30 °C ve finále ochladilo tak, že i v těch nejteplejších oblastech (Moravské úvaly, Polabí) byly teploty jen lehce nad 20 °C. Ještě výraznější ochlazení, a to především svou rychlostí, jsme však zaznamenali nyní, kdy se denní maxima ze dne na den (21. - 22. 6.) snížila přibližně o 15 °C (ze 30 °C na 15 °C)!

Zejména tento poslední pokles teplot byl velmi šokující a místo přirozeně očekávaného letní počasí jsme se hned po začátku astronomického léta teplotami vrátili k jaru. Velmi to tedy připomíná dny před začátkem astronomického jara, kdy místo jarních teplot přišly mrazy.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024