Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli a v pondělí se objevily přízemní mrazíky

7. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 5. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výjimečně hrozí ještě i v úterý. V neděli a v pondělí se objevily přízemní mrazíky Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Teplotu vzduchu standardně měříme ve výšce 2 m. Ta už se nyní až na výjimky udržuje i přes noc nad nulou, ale teplota při zemi (měřená v 5 cm) ještě v některých dnech pod bod mrazu klesne díky tomu, že se povrch prochlazuje rychleji než nad ním ležící vzduch. Tomuto jevu pak říkáme přízemní mrazíky a nepříznivé jsou takto na jaře především pro zemědělce a zahrádkáře. Rostliny už jsou totiž zvyklé na vyšší teploty a mráz jim nedělá zrovna dobře.

Tyto mrazíky se na našem území díky vyjasnění místy vyskytovaly v noci na neděli a ojediněle i v noci na pondělí. Ranní minima teplot ve 2 m sice klesala v neděli nejčastěji na 7 až 3 °C a v pondělí na 9 až 5 °C (jen Morava vždy byla o něco teplejší), ale při zemi byly teploty zhruba o 5 °C nižší. V neděli byl proto zhruba na třetině stanic zaznamenán mráz. Nejníže přízemní teplota klesla v Adršpachu, kde bylo -4,6 °C.

Přízemní mrazíky by se mohly ještě výjimečně vyskytnout v noci na úterý. V dalších dnech už budou kvůli větší oblačnosti vyloučeny.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024