Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Modely na poslední chvíli zmírnily víkendové ochlazení

15. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 3. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst se vůbec neobjeví celodenní mráz. Modely na poslední chvíli zmírnily víkendové ochlazení Zdroj fotografie: 123rf.com Zprávy o návratu zimy na konci týdne četl asi každý, ale nakonec to nebude tak horké, nebo spíše v tomto případě tak studené. Poslední výstupy modelů ukazují, že ten nejstudenější vzduch zůstane severně od našeho území, tedy v Polsku. K nám pronikne taky trochu méně vychlazený než se ještě v minulých dnech zdálo. Na druhou stranu zůstane nejméně do středy bez významnějšího oteplení.

Pátek tedy bude ve znamení zatažené oblohy a občasného deště, který bude přecházet ve sněžení, nejprve na horách, později večer i v nižších polohách. Denní teploty 4/8 °C se večer prudce sníží, v noci na sobotu klesnou pod nulu a kvůli tomu hrozí na silnicích náledí spojené se zamrzáním napršené vody. Na náledí byla proto vydána výstraha platná pro celou republiku.

Víkend už bude s minimem srážek, resp. v sobotu hrozí místní slabší sněžení, hlavně na horách, v neděli už by srážky měly být hodně výjimečné. Denní teploty vystoupí v sobotu nejspíše na -2/+2 °C a v neděli pouze na -4/0 °C, modely se ovšem do poslední chvíle trochu rozcházejí. Takže se teploty nakonec mohou lehce lišit. Budeme totiž na okraji vpádu studeného vzduchu a je důležité, jak moc se prosadí. Podstatně chladněji bude na severu území.

Začátek příštího týdne naváže studenějším počasím, až do středy se budou noční teploty pohybovat hlubokou pod bodem mrazu a ty denní půjdou jen slabě nad nulu, ne na víc než +5 °C, což je na druhou polovinu března dá se říci velká zima. Postupně by mělo ubývat oblačnosti, i když se v tomto ještě modely liší. Bude to třeba upřesnit, sledujte naše předpovědi. 

Po 21. březnu nám modely předpovídají konečně výraznější oteplení nad +10 °C. Přitom předpokládáme, že by mělo slunečné počasí pokračovat až do Velikonoc.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024