Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před startem vegetačního jara je pěkně zalito

12. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 3. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí spadlo na západě Čech až 20 mm vody Před startem vegetačního jara je pěkně zalito Zdroj fotografie: 123rf Únor byl velice suchým měsícem a začátek března v tomto duchu pokračoval. V posledním týdnu ale přišly dva srážkové dny, které vláhovou bilanci pro začátek jara dost vylepšily. Poprvé v úterý 6. března to bylo spíše sněžení a podruhé teď v pondělí 12. března už na celém území déšť. Při první sněhově deštivé epizodě se srážky projevily hlavně na severu Čech, zatímco Plzeňský, Zlínský a Moravskoslezský kraj se vody skoro nedočkaly.

Pondělí bylo důslednější. V Čechách pršelo všude, a nejvíce tentokrát na západě, konrétně v Krušných horách naměřila stanice Přebuz 20 mm vody. Dost vydatně pršelo i na Šumavě, a také v Orlických horách. Jinak se úhrny pohybovaly kolem 10 mm, což je na březnové poměry solidní zálivka. Slabší byly úhrny srážek na jižní Moravě. 

Pokud si sečteme tyto dva dny, vyjde nám, že většina území má nyní pěkně zalito a je připravena na start tzv. vegetačního jara. To je období, kdy průměrná teplota vzduchu překročí +5 °C, což je dostatečné pro to, aby se sezónně činné rostliny začaly proubouzet. Na našem území to z dlouhobého hlediska nastává zhruba v období mezi 15. a 25. březnem v závislosti na konkrétních místech, na horách tedy o něco později.

Je to třetí typ jara, který rozlišujeme. Meteorologické začíná 1. března, astronomické 21. března a toto vegetační se tedy liší místo od místa. Je paradox, že ačkoliv tento pojem lidé znají vůbec nejméně, tak ve skutečnosti je to právě vegetační jaro, které nejvíc popisuje chvíli, na kterou čekáme - kdy se příroda začne po zimě probouzet k životu. S jary to není zkrátka jednoduché. Zvlášť, když reálné počasí nerespektuje ani jedno z těch tří a dělá si prostě co chce...



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024