Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterní ráno přineslo mrazy pod -20 °C

7. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Významné teplotní rekordy ale lámány nebyly. Úterní ráno přineslo mrazy pod -20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Jak bylo předpovídáno, noc z pondělí na úterý byla za letošní rok skutečně tou zatím nejchladnější. Minimální teplota v průměru přes celou republiku činila -8,1 °C, přičemž ale byly patrné velké územní rozdíly. Na většině území bylo tepleji (-4 až -8 °C), ale velmi chladný severovýchod s teplotami i hluboko pod -10 °C způsobil snížení celorepublikového průměru. Z krajů byl nejchladnější Moravskoslezský, kde se minima pohybovala kolem -12 °C.

Vůbec nejnižší teplotu zaznamenala stanice Kořenov-Jizerka-rašeliniště ležící v Libereckém kraji, a to -25,5 °C. Pro tuto stanici to byla doposud nejnižší naměřená hodnota pro 6. únor, ale je nutné poznamenat, že je zatím v provozu teprve 5 let a nezažila třeba ani mrazivý 6. únor 2012, kdy bylo na podobných místech i pod -30 °C. Na stanicích měřících déle (30 let a více) rekordy zaznamenávány nebyly.

Na závěr poznamenejme, že tyto mrazy byly poměrně dobře předpovězené a bylo tedy možné se na ně připravit. Připomeňme, že byla předpovídána minima -5 až -9 °C, na severovýchodě četně pod -10 °C a lokálně pod -12 °C.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024