Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu a ve čtvrtek ráno nakonec i výraznější sněžení

6. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Vysočině může napadnout až 15 cm sněhu. Ve středu a ve čtvrtek ráno nakonec i výraznější sněžení Zdroj fotografie: 123rf

Území České republiky bude v nadcházejících dnech ovlivňovat okraj tlakové níže postupující z Itálie nad severovýchodní Evropu, se kterou je spojený i zřetelný frontální systém. Čára žádné z front přes nás sice přímo nepřejde, ale větší oblačnost a srážky (většinou sněhové) se vyskytovat budou.

První sněžení se začne objevovat ve středu kolem poledne na jihovýchodě a bude se rozšiřovat směrem na severozápad. Bohužel není zcela jasné, jestli se sněžení dostane i do severozápadní poloviny Čech, ale pokud ano, tak by určitě nebylo příliš silné. To na jihu republiky většinou napadne 5 až 10 cm sněhu a na Českomoravské vrchovině až 15 cm! Pro kraje Jihočeský, Jihomoravský a Vysočina byla dokonce vydána i výstraha.

Díky vyšším denním teplotám (-1 až +3 °C) bude sníh vesměs mokrý a těžký. Na jihu Moravy může sněžení přecházet i v déšť se sněhem. Nová sněhová pokrývka může způsobovat komplikace v dopravě a díky její velké hmotnosti může docházet i k lámání větví stromů nebo dokonce k celým lesním polomům.

Ve čtvrtek během dopoledne pak přejde sněžení v přeháňky a postupně bude ustávat úplně.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024