Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Únor by konečně mohl být teplotně průměrným měsícem

3. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hodně by měl přispět nejbližší týden. Únor by konečně mohl být teplotně průměrným měsícem Zdroj fotografie: 123rf.com

Počínaje loňským říjnem byl každý měsíc v České republice v průměru teplejší než normál. Posledním „chladným“ měsícem bylo září 2017, kdy byla teplota o 1,0 °C nižší než v referenčním období 1981 – 2010. Extrémně teplý pak byl leden, který se nepochybně zařadí mezi nejteplejší ledny od počátků pozorování (kompletní data ale zatím nejsou k dispozici).

Šňůru teplotně nadprůměrných měsíců by po delší době mohl přerušit až únor, během nějž se očekávají průměrné denní teploty kolem -1 °C, přičemž referenční období 1981 – 2010 udává jako „normální“ teplotu -0,9 °C. Nicméně se očekává, že z velké míry přispěje nejbližší týden (5. až 11. 2.), kdy očekáváme pod nulou dokonce i denní maxima a je zhruba 50% šance, že budou teploty tohoto týdne v celkovém hodnocení dokonce podprůměrné.

Pokud se tato rámcová předpověď nezmění, bude letošní únor chladnější než leden, což nebývá až tak běžné. Statisticky je u nás nejstudenějším měsícem v roce leden za 67 let měření měl zatím únor ve 43 případech vyšší teploty než leden. Například ale v roce 1956 se stalo to, že byl únor o 10,4 °C chladnější než leden. Tak uvidíme, jak tomu bude nyní, ale až tak velké meziměsíční ochlazení asi nezaznamenáme.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024