Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplotně extrémní přelom roku zažily pevniny celého severu planety

13. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 1. 2018 | zk, meteocentrum; WMO
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Evropa a sever Asie jsou extrémně teplé, Amerika většinou extrémně studená. Teplotně extrémní přelom roku zažily pevniny celého severu planety Zdroj fotografie: 123rf

Že bylo poslední období v České republice nestandardně teplé, všichni dobře víme. A kdo čte pravidelně naše zprávy, tak ví, že Amerika naproti tomu zaznamenává extrémní mrazy (viz například zde). Obecně se však extrémy vyskytují na pevninách celé severní části naší planety a mapa odchylek od normálu září výraznými barvami.

Světová meteorologická organizace (WMO = World Mereorological Organization) analyzovala teplotní odchylky za období od 26. prosince 2017 do 6. ledna 2018 oproti normálu 1981 – 2010. Jižní polokoule a oceány vesměs vykazují poměrně malé odchylky, ale zmíněné oblasti na severu se od normálu liší až o 17 °C, a to na obě strany!

Mezi extrémně teplé regiony patří Evropa, sever Asie (Rusko), západ Spojených států, Mexiko, Aljaška a severovýchodní cíp Kanady (pobřeží Labradorského moře a zálivu Svatého Vavřince). Extrémní mrazy naproti tomu panují ve zbytku Severní Ameriky a v Grónsku.

Jak dlouho se tento stav ještě udrží, je samozřejmě otázkou. Konkrétně v České republice momentálně očekáváme obrat ke klasické zimě a teploty alespoň někdy celodenně pod bodem mrazu.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024