Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silvestrovské ohňostroje zvyšují znečištění až čtyřnásobně

2. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 1. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Takto velké změny jsou ale pouze krátkodobé. Silvestrovské ohňostroje zvyšují znečištění až čtyřnásobně Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Na oslavu nového roku bývá ve zvyku mimo jiné vypouštění pestrobarevných rachejtlí. Jejich efekty jsou na pohled velice krásné, ale méně příjemné už jsou pro mnohé z nás zvukově a nepříznivě působí také na životní prostředí, byť třeba jen krátkodobě.

Vliv silvestrovských ohňostrojů na znečištění prostředí je dobře vidět na grafech koncentrací polétavého prachu. Na pražských stanicích se koncentrace těchto částic 31. 12. večer pohybovaly pod hodnotou 25 mikrogramů na metr krychlový. 1. 1. v 1 hodinu v noci už ale dosahovaly k 75 mikrogramům a na některých stanicích byly dokonce přes 100. Koncentraci 264 mikrogramů hlásila stanice ve Vysočanech, ale je třeba dodat, že tato hodnota ještě nebyla verifikována. Později v noci koncentrace opět klesaly, ale obecně zůstaly o něco vyšší než v době těsně před novoroční palbou.

V menších městech nebo na vesnicích, kde se rachejtlí vypouštělo méně, bylo zvýšení koncentrací polétavého prachu pochopitelně daleko menší. Je ale jisté, že každá rachejtle nečistoty do vzduchu přináší a kdybychom měli Silvestr každý den, našemu prostředí (a ani nám) by se to příliš nelíbilo.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024