Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silvestr je mimořádně teplý, v nížinách až 13 °C!

31. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 12. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ale historie přinesla i teplejší konce roku Silvestr je mimořádně teplý, v nížinách až 13 °C! Zdroj fotografie: 123rf Rok 2017 se loučí mimořádně teplým počasím, které bylo sice dlouho dopředu avizováno, ale nakonec jsou teploty ještě o něco vyšší než se čekalo. Maxima totiž po poledni vystoupila až na 13 °C, konkrétně bylo naměřeno 13,6 °C ve Strakonicích, 13,4 °C v Dyjákovicích, 13,2 °C v Kuchařovicích (obojí na Znojemsku), dále na stanici Tuhaň na Mělnicku a rovných 13 °C v pražském Klementinu. Obecně tepleji bylo v Čechách, na Moravě pak jen právě na úplném jihu mezi Znojemskem a Břeclavskem, jinde na Moravě teploty zaostávají, často se pohybují do 8 °C, což je však také pěkné na konec roku.

Vysokým teplotám pomáhá i to, že po přechodu frontálního systému se hlavně v Čech kolem poledne vyjasnilo, a sluneční paprsky přispěly k oteplení. Rekordně vysoké teploty jsou zaznamenávány jen někde, většinou tam, kde se neměřilo už v roce 1925. Tehdejší Silvestr byl totiž ještě teplejší, v Praze Klementinu bylo tehdy naměřeno dnes nedostižných 14,9 °C. Většina stanic ovšem v té době ještě nefungovala, proto bylo dnes zaznamenáno už několik desítek teplotních rekordů. 

Noc na Nový rok bude také hodně teplá, podle modelů se teploty budou pohybovat kolem +8 °C i během půlnočních oslav, byť některé lokality, kde se vyjasní a uklidní vítr, mohou být podstatně chladnější. Nad ránem se pak v západní části Čech může objevit i slabší déšť. Další dny přinesou podstatně nižší teploty do 10 °C, na lednové poměry ovšem stále nadprůměrné.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024