Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Podzim byl teplotně mírně nadprůměrný

3. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 12. 2017 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Září bylo studené, zbylé dva podzimní měsíce to vynahradily. Podzim byl teplotně mírně nadprůměrný Zdroj fotografie: 123rf.com Meteorologický podzim máme už za sebou, takže je čas bilancovat. Jako obvykle musíme zopakovat obligátní větu, že meteorologové počítají podzimní období od 1. září do 30. listopadu, kdežto obecně známý termín 21. prosince je termínem astronomickým, který s počasím ve skutečnosti příliš nesouvisí. Tudíž my už podzim zrekapitulovat můžeme. Jaký byl?

Asi nejzapamatovatelnější stopu z hlediska počasí zanechala větrná bouře Hewhart, která se přes Česko přehnala 29. října a byla nejsilnějším orkánem za posledních skoro 10 let. Mimo to byly zaznamenány i určité teplotní extrémy, hlavně v říjnu, kdy se v půlce měsíce vyskytlo několik dní s teplotami dosahujícími k letním 25 °C. 

Teplotně nadprůměrné období přitom trvalo od zhruba 20. září až do konce listopadu. Předtím jsme v první dvou třetinách září zažili počasí teplotně podprůměrné. Ve výsledku tedy bylo září jako celek trochu chladnější než je průměr, ale zbytek podzimu to dokázal převážit, a čtvrtletí jako jako celek hodnotíme jako nadprůměrně teplé.

Zaznamenali jsme hodně srážek, září a listopad byly lehce nadprůměrně mokré a nejvíce se činil říjen, který přinesl o 86 % více deště než je dlouhodobý průměr. Nutno ale říci, že tyto srážky byly poměrně rovnoměrné, tedy nepřišla žádná extrémní srážková epizoda, která by způsobila povodně. Vlhčí podzim tedy určitě můžeme hodnotit pozitivně.




Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024