Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Itálii zaskočil brzký sníh, i další rozmary počasí

15. 11. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 11. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V oblasti centrálního Středomoří řádí hluboká tlaková níže. Itálii zaskočil brzký sníh, i další rozmary počasí Zdroj fotografie: 123rf Italské město Bologna, mimochodem turisticky oblíbený cíl, leží v severní části Itálie jen 60 metrů nad mořem a výskyt sněhu je tu obecně raritní záležitost, v některých letech se vůbec neobjeví za celou zimu. Nyní však nasněžilo už 13. listopadu, což je skutečně kuriózní - v listopadu zde sněžilo naposledy před 40 lety, a nyní se tak stalo dokonce v jeho první polovině! A logicky ještě více sněžilo v horách severní ale i střední Itálie. V Alpách napadl i metr sněhu, v Apeninách půl metru! Hodně sněhu zaznamenaly i okolní alpské země.

Itálii navíc postihly místní povodně. Rozmary počasí ale vypukly v celém centrálním Středomoří, sníh se dostal dokonce i do severní Afriky, konkrétně sněžilo v horách Alžírska. Na Balkáně zase přišly vydatané deště, bouřky a také vítr. Příčinou všech těchto jevů je hluboká tlaková níže, která se vytvořila právě nad Itálií, a způsobuje zde propad studeného vzduchu daleko k jihu, velkou tvorbu srážek a nezvykle silný vítr. V místech, kam se v létě jezdí na dovolené k moři, je nyní dosti ošklivo.

A co víc - cyklona se nerozpadá, stěhuje se k jihovýchodu k Řecku. Některé modely dokonce předvídají její zesílení do podoby, která by připomínala tropickou bouři. Středozemní moře je hodně teplé, takže se výskyt podobných hlubokých a tím pádem i trochu nebezpečných tlakových níží na podzim očekával. Tato nemusí být poslední, s ohledem na stále ještě teplé moře. Právě listopad je na výskyt takových níží vhodný měsíc, ale prosinec bude rovněž. Itálie i okolní země se tedy ještě mají na co těšit.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024