Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První srpnový den byl nejteplejším v roce: až 37,3 °C

2. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 8. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tato hodnota letos už pravděpodobně nebude překonána První srpnový den byl nejteplejším v roce: až 37,3 °C Zdroj fotografie: Zuzana Kluková Maximální teploty v úterý lehounce zaostaly se původními očekáváními, ale i tak to stačilo na dosažení nejvyšších hodnot léta 2017. Maximum 37,3 °C odpovídající zhruba teplotě lidského těla bylo naměřeno ve Staňkově na Domažlicku. O malinko "chladněji" měli v Praze-Průhonicích, kde teploměr ukázal 36,9 °C. Podobná maxima byla i na jihu Moravy (Strážnice 36,7 °C).

Na řadě míst padly teplotní rekordy, pocházející nejčastěji z roku 1994. Tabulky se přepisovaly třeba v Českých Budějovicích , kde stanice měří už 133 let, ale úterních 36,4 °C tu 1. srpna nikdy neměli. Rekord z Prahy-Klementina však pokořen nebyl, činil rovných 36 °C a na tuto hodnotu zde byla letošní vedra přece jen krátká, centrum Prahy si užívalo pouze 35 °C.

V dalších dnech vedra oslabí, což naznačila už slabší studená fronta, která nás v noci na středu zasáhla. Na ní se objevily i místní bouřky, z nichž na severozápadě Čech spadlo až 15 mm srážek. Za ní dojde k mikroskopickému ochlazení. Ve čtvrtek a pátek se teplota zase dočasně zvednou, neměly by však již překračovat 35 °C. Pravděpodobně jsme tak v úterý zaznamenali nejteplejší den roku 2017.

Definitivní to bude až kolem 20. srpna, do té doby existují příklady z minulých let, že může být v tuto část léta ještě i tepleji. 




Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024