Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Povodňová bdělost na Šumavě

18. 3. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 3. 2017 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Překročení 1. SPA hrozí zejména na horní Otavě. Povodňová bdělost na Šumavě Zdroj fotografie: 123rf

Jak jsme avizovali, v noci na sobotu a dále i během sobotního dne na celém území České republiky vydatně pršelo. Nejčastěji spadlo 5 až 10 mm srážek, ale na horách mnohdy pršelo ještě intenzivněji a ojediněle se objevily i úhrny přes 20 mm.

Od sobotního do nedělního večera bude déšť pokračovat zejména na jihozápadě Čech. Ve vrcholových partiích Šumavy může být i trvalý a dosti intenzivní a do nedělního večera zde může napršet dalších až 35 mm vody.

Za této situace hrozí vzestup hladin toků v oblasti jihozápadních Čech. Na horní Otavě, kde bude vzestupu hladin napomáhat také odtávání sněhu, může dojít v noci na neděli nebo i v průběhu neděle k překročení 1. SPA (stupně povodňové aktivity), ojediněle na krátký čas i 2. SPA.

Celou situaci budeme sledovat a v případě zvýšení nebezpečí najdete aktuální informace ve vydané výstraze a na našem facebooku.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024