Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Leden byl v Česku nejstudenější za poslední desetiletí

31. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 1. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podobal se lednu 2010, i když nepřinesl tolik sněhu Leden byl v Česku nejstudenější za poslední desetiletí Zdroj fotografie: 123rf.com Konečně pořádná zima, říká si leckdo a myslí to tak, že letošní leden nabízí zimu, na jakou jsme dřív byli zvyklí. Pravda je to jen částečně. Porovnáním s dlouhodobým normálem zjistíme, že právě končící měsíc byl teplotně každopádně výrazně podprůměrný. Poslední podobně studený začátek roku jsme zaznamenali v roce 2010. Naše předběžné výpočty ale ukazují, že letošní leden byl ještě mrazivější. Za studenějším měsícem tak musíme až do roku 2006.

Průměrná teplota se v Česku v lednu pohybovala kolem -5 °C, téměř v polovině dní klesly ranní teploty pod -10 °C. Sníh se i v nižších polohách drží už tři týdny, byť ho v poslední době moc nepřipadává. Naopak přes +5 °C se teploty v nižších polohách vůbec nedostávaly. To vše je znakem na středoevropské poměry dost tuhé zimy. Díky četným inverzím bylo v některých dnech tepleji na horách, na Šumavě naměřili až +7 °C a slunečno. Ale Šumava zakusila i nejsilnější mráz -34,6 °C.

Během uplynulého měsíce se vyskytovala i menší sněhová kalamita, nechyběla ledovka a další zimní jevy. Na druhou stranu to byl jen slabý odvar třeba proti kalamitě z roku 2010, kdy i v Praze nasněžilo 30 cm sněhu. 

Lidé se více zajímali o počasí 

Když zima přináší sníh a mráz, lidé se i více zajímají o předpovědi počasí. Statistiky návštěvnosti webu meteocentrum.cz ukazují, že v lednu letošního roku sledovalo předpověď zhruba o 40 % více lidí než v minulém lednu. Kromě zajímavého průběhu povětrnostní situace hraje roli i to, že móda sledování známé norské služby již opadá a lidé se postupně vracejí k českým předpovědím, které naši meteorologové dokáží optimalizovat k největší přesnosti. Zejména nyní v lednu se během inverzí projevily nedostatky zahraničních předpovědních služeb, které nejsou optimalizovány na středoevropské specifické podmínky.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024