Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách přibude další sníh

10. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 1. 2017 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Už nyní ho je místy i přes metr Na horách přibude další sníh Zdroj fotografie: 123rf Letošní zima je lyžařům milostivá - přinejmenším ve srovnání s těmi minulými. Sněhová pokrývka nyní leží prakticky na celém území Česka, na běžky se tak dá vyrazit i v nižších polohách, kromě nejnižších poloh jižní Moravy (Břeclavsko, Hodonínsko). I v Polabí je sníh v souvislé pokrývce. Na horách je pak sněhu mnohem víc, a lyžovat se dá prakticky všude. Labská Bouda v Krkonoších se dostala přes metr - je zde 110 cm. Lysá hora v Beskydech má 80 cm. Ve výškách kolem 800 m, kde leží většina skiareálů, je kolem 30 cm přírodního sněhu, někde i půl metru.

V dalších dnech sněhu na horách opět přibude - přinese ho sem nejprve teplá fronta v noci na čtvrtek, kolem 5 cm, a další zásoby pak budou doplněny studenou frontou v noci na pátek. Zase kolem 5 cm. Další sněhové přeháňky s menším dopadem se mohou objevit i během víkendu. Teploty v horách setrvají bezpečně pod nulou, takže sněhu bude dál jen přibývat. Hory si konečně po několika letech užívají pravé zimy.

To do nižších poloh dorazí ve čtvrtek obleva, i když teploty půjdou jen slabě nad nulu. Podobně lehce nad nulou bude i v pátek, a tak je možné, že sníh ani v níže položených oblastech nestihne úplně roztát, než se během víkendu teploty zase vrátí zpátky pod nulu i v denních hodinách. Kolísání teplot kolem nuly a průběžné odtávání a zamrzání sněhu vede k riziku klouzavých ledových jevů (náledí, zmrazky), se kterými bude třeba počítat. Navíc i v nižších polohách se objeví srážky - a převažující sněžení může dočasně přejít i v déšť, a pak zase naopak...




Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024