Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejsušší místa byla pokropena málo

14. 5. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 5. 2016 | zk, meteocentrum.cz; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejhůře je na tom severozápad Středočeského kraje. Nejsušší místa byla pokropena málo Zdroj fotografie: 123rf

Srážky, které k nám přinesla tlaková níže nad střední Evropou (s názvem Yekaterina), byly poměrně vydatné. Ve čtvrtek pršelo hlavně v jihozápadní polovině území, v pátek v jihovýchodní a v sobotu se ještě slabé srážky vyskytovaly republiky na východě a odpoledne i v jižních Čechách.

Intenzita srážek byla ale v jednotlivých dnech různá. Čtvrteční srážky byly relativně slabé. Většinou napršelo do 5 mm vody, o něco silnější déšť (kolem 10 mm) se vyskytl pouze na jihu Moravy. V pátek už byly srážkové úhrny větší díky bouřkám, které se v podvečer rozpoutaly. V Beskydech a v části jižních Čech (v Povltaví) napadlo místy přes 20 mm.

Nejméně zalitý nakonec zůstal severozápad Středočeského kraje, kde v pátek nepršelo vůbec. Nejhorší je, že tato oblast byla už před srážkami jedním z nejsušších míst České republiky a poslední deště celkovému stavu příliš nepřispěly. V půdě je nyní maximálně 30 % využitelné vodní kapacity (hodnota maximálního množství vody, které je rostlina v konkrétním půdním profilu schopna využívat) a zemědělci a zahrádkáři musejí o to více zalévat a zavlažovat.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024