Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý místy sněžení, od neděle zima na celém území?

6. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 12. 2022 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejbližší týden přinese poměrně mnoho srážek, čekáme i sněžení V úterý místy sněžení, od neděle zima na celém území? Zdroj fotografie: 123rf

Počasí nejbližších dnů ovlivní zesilující příliv chladného vzduchu od severozápadu. V úterý ještě vystoupí teploty na 2/6 °C, ale s se výškou bude poměrně výrazně ochlazovat a tak od přibližně 500 m n. m. čekáme sněžení a zejména na Vysočině a v přilehlých regionech i tvorbu sněhové pokrývky, která lokálně dosáhne 5-10 cm.

Středa a čtvrtek budou ve znamení slabého ochlazování, středeční maxima dosáhnou 1/5 °C, čtvrteční budou ještě o stupeň nižší. Postupně se tak hlavně v noci může objevit sněžení i v nížínách, ale srážek mimo hory nebude moc, bude se jednat spíš o lokální přeháňky.

Složitá meteorologická situace nás čeká od pátku. Nad naším územím se bude udržovat frontální rozhraní mezi studeným vzduchem na západě a teplejším na východě. Pátek přinese maxima 0/3 °C, na východ ale až 5 °C. Na Moravě a ve Slezsku budou i častější dešťové srážky, zejména na západě Moravy a Slezska se ale nedá vyloučit i sněžení. V Čechách bude ráz počasí podobný jako v čtvrtek s lokálními přeháňkami.

V sobotu bude postupně srážek přibývat na většině území. V Čechách by mělo jít o sněžení, na Moravě a ve Slezsku platí, že čím dále na východ, tím větší riziko deště. Tomu budou odpovídat i teploty - v Čechách -1/2 °C, na východě až 4 °C.

Pravděpodobně v neděli se už studený vzduch dostane na celé území ČR. Teploty tak podle aktuálních předpokladů zůstanou i přes den při občasném sněžení jen mezi -3/1 °C. Zatím se ale nedá vyloučit déšť a vyšší teploty zejména u hranic se Slovenskem. 

Podle současných materiálů by zimní ráz počasí měl vydržet i na začátku dalšího týdne. Srážek bude zřejmě ubývat a přechodně by se mohlo objevit i slunce. To ale budeme ještě upřesňovat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024