Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středa a čtvrtek přinesou hodně srážek

13. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu a ve čtvrtek nás bude ovlivňovat zvlněná studená fronta spojená s tlakovou níží nad Skandinávií. Pro naše území to bude znamenat hodně srážek a postupné ochlazování. Středa a čtvrtek přinesou hodně srážek Zdroj fotografie: 123rf

Ve středu se již probudíme do oblačné až zatažené oblohy a od západu se na většině území přidá déšť. V severní polovině území může jít o déšť trvalejší a vydatnější. Na jihu našeho území se srážky vyskytnou jen místy, mohou se zde však objevit i ojedinělé bouřky. Do čtvrtečního rána může lokálně napršet až 30 mm srážek. 

Ve čtvrtek se již bude jednat o srážky spíše místního charakteru. Jen na jihovýchodě našeho území se zpočátku může vyskytnout i trvalejší déšť. Během dne by ale mělo od severozápadu srážek a později také oblačnosti ubývat. Ve čtvrtek bude zase více srážek v jihovýchodní polovině území, kde může napršet lokálně i přes 20 mm. 

Bude nás ovlivňovat zvlněná studená fronta, která bude oddělovat chladnější vzduch na severu našeho území a teplejší vzduch na jihu. V severní polovině území tak v obou dnech naměříme maximálně 15/19 °C, na jihu mohou teploty stoupat až k 22 °C. 




Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024