Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Inverzní oblačnost rozdělila počasí v Česku, lokálně bylo i 10 °C

21. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Oblačnosti bylo v neděli hodně, ale sem tam se ukázalo i slunce. Inverzní oblačnost rozdělila počasí v Česku, lokálně bylo i 10 °C Zdroj fotografie: 123rf

Před pondělní studenou frontou bylo v neděli nad naším územím spíš nevýrazné tlakové pole. V něm se dařilo nízké oblačnosti, která pokrývala většinu území Česka. Ale našly se i výjimky. Častečně z oblačnosti "vykukovaly" některé hory,  v Moravskoslezkém kraji se místy ukázalo slunce i v nížinách, i když odpoledne i zde oblaků přibývalo. Dále bylo slunečno i na řadě míst v severním podhůří Šumavy a celkem nezvykle se oblačnost místy protrhávala i na rozhraní Vysočiny a Jihočeského kraje a na Znojemsku.

Rozdíly v oblačnosti se promítly i do teplotní mapy Česka. Teploty se odpoledne pohybovaly obvykle mezi 4 °C a 8 °C, ale na Frýdeckomístecku a na Karvinsku bylo kolem 11 °C, což je na druhou polovinu listopadu celkem příjemná hodnota. Chladno bylo naopak ve vyšších polohách, kde nesvítilo slunce, například Svratouch ve Žďárských vrších zaznamenal odpoledne jen dva stupně nad nulou.

Velice zajímavý byl průběh počasí na horách. Tím jak se během dne hranice inverze zvedala, tak na některých horských stanicích došlo k rychlému ochlazení a nástupu mlhy. Třeba na Klínovci bylo o půl sedmé ráno 3,5 °C a hvězdy na ranní obloze slibovaly slunečný den. Slunce se sice na chvíli ukázalo, ale v 10 h už vrchol ovládla mlha a teplota klesla na -1,8 °C. K něčemu podobnému došlo odpoledne na Sněžce, kde se při nástupu mlhy ochladilo za hodinu o více než 5 °C. Znovu se tak ukázalo jak je počasí na horách nevyzpytatelné a jak je důležité mít s sebou vybavení pro takové případy.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024