Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden začne létem, během něj se ochladí

12. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty začnou postupně připomínat podzim Příští týden začne létem, během něj se ochladí Zdroj fotografie: 123rf

Průměrné maximální teploty pro polovinu září se v nižších polohách Česka pohybují okolo 20 °C, takže současné počasí je i po mírném víkendovém ochlazení teplotně nadprůměrné. V tomto stavu se udrží minimálně do úterý, spíše ale až do středy. V pondělí a úterý bude převážně slunečno a beze srážek, maxima čekáme v pondělí 21/25 °C a v úterý 22/26 °C, takže vlastně ještě stále s letním nádechem. Teplo bude i ve středu, ale to už se bude od západu blížit studená fronta. Středeční maxima tak sice také čekáme 22/26 °C, ale už hrozí přeháňky a předpověď je méně spolehlivá.

Výraznější teplotní skok přijde pak ve čtvrtek, kdy počítáme s maximy už jen 17/21 °C a velkou oblačností. Na zbytek týdne se modely ještě trochu rozcházejí v odhadu teplot, ovšem zcela jistě už bude podstatně chladněji než nyní. Na pátek a víkend očekáváme maxima už spíše pod 20 °C, srážek by ale mělo být málo, nebo žádné, takže příští víkend může být ve výsledku i s nižšími teplotami velmi příjemný. Závěr příštího týdne totiž bude dost pravděpodobně slunečný, díky čemuž ale zároveň přinese už dosti studená rána s teplotami i pod 10 °C.

Mimochodem, modely se na poslední třetinu září liší opravdu výrazně a podle některých už přijde pravý podzim, který by mohl dokonce i přinést sníh do hor. Dlouhodobá předpověď ukazuje, že by konec září měl být teplotně spíše podprůměrný, i když spolehlivost tohoto delšího výhledu je jako známo poměrně nízká. Takže ani babí léto nelze úplně vyloučit, i když je méně pravděpodobné. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024